5 kule triks du bør lære valpen din!

For de av oss som liker hunder er det få ting som er så hyggelig som når en har en valp i huset. Bruk denne herlige tiden til å lære valpen din noen morsomme og kule triks som kommer til å gi årevis med moro, i tillegg til å hjelpe både deg og hunden din!

Det er mange gode grunner til å anskaffe seg en hund, selv om en selvsagt alltid bør tenke seg godt om før en gjør det. Og for å ta det siste først er det selvsagt utrolig viktig at en har tid, og lyst, til å ta seg av hunden daglig. Dette handler ikke minst om dette med å ta hunden med på daglige turer. Og selv om små hunder kanskje trenger noe mindre mosjon, er det likevel ikke nok å ta to runder rundt huset.

Turer og kjærlighet

Og det er heller ikke nok å ta seg en tur en gang om dagen, for så å la hunden ta vare på seg selv resten av tiden. Det optimale er å gå på en tur to til tre ganger om dagen, og noen slutter til og med i jobben for å gå enda mer på tur. Men spøk til side, hunder har mye energi, og den må ut. En av turene bør være god og lang – selv om den selvsagt må tilpasses rasen din, mens de to andre kan være noe kortere. Mange steder i Norge har dårlig vær, men hunden må ut daglig. Om dette av og til blir problematisk metrologisk sett bør du skaffe deg godt regntøy, og kanskje også en tredemølle.

Legg også merke til at de fleste hunder synes det er kjekt med litt forandringer innimellom, så om du får til en lang tur, og to kortere, vil den nok bli svært lykkelig og gi deg masse kjærlighet. Da bryter du nemlig opp dagen til hunden din. Det verste du kan gjøre er å la den være alene lange tider av gangen. Legg også merke til at dette med å gå på tur med hunden er en av de viktigste tingene en kan gjøre for å lage sterke bånd til hunden.

Kos og samvær

Glem heller ikke at hunder er sosiale dyr som elsker å være sammen med eieren sin. Det betyr at du bør sette av tid til å leke og være sammen med hunden. Legg merke til at mange hunder er spesielt lekne like etter at de har spist, og når en samtidig tenker på at en helst bør gi hunden mat to ganger for dagen, en gang om morgenen og en om ettermiddag/kveld, så er timeplanen lagt opp. Dette er et minimumsopplegg for hva som trengs, så hovedregelen er at om du ikke har tid til dette, ja så bør du ikke skaffe deg hund.

Helse og glede

Men om du synes dette høres helt topp ut kan vi jo snakke litt om de mange fordelene mennesker har om de skaffer seg en hund. Det første en kan tenke på er dette med mosjon. Har du hund kommer du deg mye mer ut, og dette er helt topp for deg og kroppen din. De fleste nordmenn sitter altfor mye i ro, og forskning viser at om en går på helt enkle spaserturer daglig, ja da bedrer helsen seg. Glem heller ikke at det å ta vare på og kose seg med en hund kan gi mye emosjonell støtte. Kanskje det er derfor mange leger anbefaler en hund dersom du nylig har mistet noen du er glad i? Dette var advarslene, og informasjonen. Her kommer fem tips for hva du bør lære hunden din mens den er valp for at dere kan ha det moro sammen resten av hundens liv:

5. Lær hunden din å sitte!

Dette er en helt essensiell kommando, og den er også grunnlaget for mange av de andre triksene på denne listen. Det er utrolig lett å trene på en valp til å sitte. Og det handler om å bruke mat og snacks som lokkemiddel. Hold en liten, sunn, hundesnack i hånden og før den rolig mot hundens hode, og gjerne litt over hodet. Dette vil nesten automatisk føre til at hunden detter seg. Si kommandoen «sitt», tydelig, og når hunden gjør dette gir du den snacken i tillegg til å rose den muntlig og med noen klapp.

4. Lær hunden din å gi labb!

Når hunden har lært seg å sitte kan det lønne seg å fortsette med å gi labb. Ta fram hånden din med håndflaten ned og si «gi labb». Om den er usedvanlig intelligent vil den kanskje forstå hva du mener, for hunder er programmerte til å røre andre med labben når de vil ha litt kos. Om den ikke reagerer kan du stille og rolig ta labben selv, og si «gi labb» i det du gjør det. Gi snacken umiddelbart i det du tar labben, og den vil forstå kommandoen etter hvert. Stikkordet her er at hunden alltid vil en god snack eller en kos!

3. Lær hunden din å ligge!

Når hunden sitter kan du lære den å legge seg ned. Ta en snack i hånden og vis den til hunden. Før den ganske nærme snuten, uten at den spiser snacken, da. Da får du garantert dens oppmerksomhet. Før snacken ned mot gulvet. Si kommandoen «dekk», «legg seg» eller et hvilket som helst ord, kanskje til og med på et fremmedspråk bare for å skape litt ekstra moro? Kinesisk, russisk eller japansk er gode kandidater, og da kan du jo også si til vennene dine at hunden din forstår flere språk. Vel, tilbake til hunden. Er du heldig tar den tegningen, og legger seg ned. Det kan ta litt tid, men dette klarer du!

2. Lær hunden din å rulle rundt!

Dette er en herlig kommando som kommer til å skape allmenn munterhet i de fleste situasjoner. Når hunden ligger, vis den en snack og før den til siden. Dette handler om at hunden skal følge snacken med øynene, til den så å si ruller rundt av seg selv. Sjekk videoer på nettet for å se teknikken. Når den er i ferd med å rulle rundt for første gang sier du «rull rundt», «roll» (engelsk), «rouler» (fransk), «huan» (mandarin) eller «roru» (japansk), og når den klarer det gir du den snacken. Dette kan ta litt tid, kanskje ukesvis, men når det funker, sitter det for alltid!

1. Lær hunden din å gjøre «high five»!

Dette er likevel kanskje den kuleste kommandoen du kan lære hunden din. Og det er lettere enn du tror. Utgangspunktet er at den allerede sitter, og at den allerede kan gi labb. Hold snacken i venstre hånd, og hold hånden opp som om du er klar til å gjøre high-five. I det hånden din er i posisjon sier du «high five». Når hunden klarer det gir du belønningen, samt masse ros. Gratulerer! Nå kommer du til ha det mye moro både med hunden din og vennene dine.