Bygg din egen, Sør-Amerikanske grill

Det slår aldri feil. Hver eneste vår kommer det en tsunami av artikler om grill og grillmat i alle norske aviser og magasiner. Vi er vanvittig glad i grill. Men hvordan kan du ta dette fra amatørstadiet for å vise at du faktisk er grillkonge?

Det er faktisk litt trist å lese norske avise i sommerhalvåret. I hvert fall om en har litt god smak innenfor mat og grilling. Og språklig stil. For hvor mange artikler skal en måtte utsette seg for der tittelen er «Saken er biff!», for eksempel? De fleste har nok sett slik språkbruk litt for ofte.

Tenk nytt om grillmat

Klisjeer stimulerer ikke kreativiteten, heller ikke når det gjelder grill.

Men grillmat kan være så mye mer enn bare svinekoteletter, hot-dogs og hamburger.

Og mens vi snakker om kreativitet: Tenk litt på, også, hvor lite det finnes av denne metafysiske enheten når det gjelder grillmat. For vi legger jo akkurat de samme, kjedelige kjøttstykkene på sommergrillen som vi legger i stekepannen resten av året. Ytre- eller indrefilet av rødt, norsk fe. Om vi ikke er kommet noe lenger og handler inn svindyre stykker av engelske raser.

Vi elsker grillmat. Og nettopp derfor skal vi her komme med tips til hvordan du på 1-2-3 kan komme deg et par lysår unna resten av bermen. Bli grillkonge.

Tenk nytt omkring selve grillen

Og vårt første tips har med brukerutstyret å gjøre. Selve kronjuvelen: Grillen. For om du bruker en rusten kulegrill som du kjøpte på bensinstasjonen på hjørnet for fem år siden – tenk nytt. Grillen må være hovedsaken når det gjelder grillmat. Selvsagt etter kuen og dens deler (ja, du trodde vel ikke at det meste av kjøttet du finner i kjøledisken på Rema 1000 var okse?)

Vår utfordring til deg er at du lager din egen grill!

Legg litt tid og prestisje i dette, og resultatet kan bli sensasjonelt. Og dette er en passende test for enhver vordende grillkonge. Det sier seg selv at utstyret må være i orden.

Det finnes et par typiske griller i Norge, som nesten alle har. La oss se på hver av disse og forklare litt om hvorfor du bør unngå dem. Og la oss begynne med den dårligste (og dyreste) av alle griller: Gassgrillen.

Unngå gassgrillen

Vi begynner med andre ord på toppen av grillpyramiden i Norge, for de fleste nordmenn er vel av den oppfatning at en gassgrill er det beste en kan ha innen grill.

Men er den det?

Det er klart at det er den dyreste løsningen, men blir det virkelig grillsmak på maten du lager i en gassgrill? Fordelene med en gassgrill – skal en tro dem som bruker disse grillene – er at det er så mye enklere å komme i gang med grillingen.

Og, klart, dette med tidsbruk er et poeng. For med en gassgrill er det bare å slå på blusset, og så kan du begynne grillingen uten å måtte grave i en skitten pose med grillkull.

Klart dette har en appell til antiseptiske sjeler.

Andre – mer tradisjonelle griller – krever selvsagt kull. Og da snakker kommer det mange elementer som en kanskje ikke mestrer så godt. For det virker som en, hver sommer, glemmer hvordan en tenner opp en grill.

Mister tenningen

Hvordan var det nå en skulle legge kullet? Skal det være sammenkrøllet papir med tennvæske nederst, eller er det bare å dunke kullet med tennvæske og vente noen minutter? Hvor lenge skal kullet brenne før grillen er klar? Skal kullet bli hvitt, eller skal vi grille med flammer?

Det er mange spørsmål, og det hele blir litt plagsomt arbeidskrevende dersom en aldri har lært seg kunsten å tenne på en grill en gang for alle.

Her er selvsagt gassgrillen suveren. Men noe av poenget med grilling er jo at en skal temme naturelementet ild, ikke sant? Og dette har faktisk gastronomisk verdi for mat som er grillet med trekull får en flott røyksmak som et gassbluss selvsagt ikke klarer.

Juksing på gassgrillen

En har visse metoder for å simulere brent tre i en gassgrill også, for det finnes små skuffer og rom der en kan legge inn trebiter og spesielle briketter (som du kan kjøpe ekstra – selvsagt…) for å gi grillmaten den røyken som mangler i og med at en bruker gass.

Men mange mener at dette er juksing.

Og selv hvor glad du er i det praktiske med å ha en gassgrill som du kan slå av og på akkurat som en komfyr, må du jo innrømme at stekingen – eller «grillingen» ikke har noe med grilling å gjøre annet enn at maten ligger på en rist.

Flammene mangler. Røyken mangler. Mat som er varmebehandlet på en gassgrill er jo egentlig gasset i hjel, om vi skal være litt sarkastiske.

Flammehav

En annen, mer estetisk ting, er jo dette med mangelen på de røffe, ville, oransje naturflammene som oppstår med trekull. Ja, og røyken selvsagt. For det er jo her magien med grilling ligger.

Og dette aspektet mister en helt når en griller med gass.

Så vår klare oppfordring til grillentusiaster er å ikke grille noe med gass, men med grillkull. Gass er flott på komfyren på kjøkkenet. Men skal vi grille noe, ja da vil vi kjenne lukten av tre som brenner.
Vi vil se flammene; se røyken.

Hvor skal en finne inspirasjon?

En fin måte å angripe problematikken omkring grilling er å hente inspirasjon fra steder og land der en har lange tradisjoner for grilling.

For uansett hvor glade vi enn er i grilling her hjemme på berget, så har vi jo egentlig ikke dette med grilling i blodet.

Hent derfor inspirasjon fra steder der grilling er en æressak. Og for å løpe langt unna det vi allerede er vant til fra norsk matpresse når det gjelder grilling: Se søderut.

Nord eller sør?

Og her skal vi komme med et annet, kontroversielt utsagn. For de aller fleste vil vel se til USA når det gjelder grilling. Det er kanskje naturlig å tenke slik, for selv hvor mye oss europeere kritiserer USA, så er vi likevel ganske tett relaterte til dette landet.

Kanskje spesielt oss nord-europeere.

Du kan på mange måter dele Europa i to: Nord-Europa og Sør-Europa. Og USA er utvilsomt fra den nord-europeiske grenen av stamtreet. Det er så mange likheter mellom Norge og USA i matveien – for eksempel – at vi skjønner veldig godt at en gjerne ser til USA for inspirasjon til grilling.

Og når sant skal sies så har jo USA utvilsomt store tradisjoner med kvegdrift – noe som er grunnleggende for å ha en god grillkultur.

Sør-Amerika – alle grillkongers mekka

Vår oppfatning er likevel at vi skal glemme USA når det gjelder grilling.

For selv om det der finnes masse gode eksempler på grilling og grillmat, så er det overeksponert i media.

Det finnes så å si en verden av muligheter når det gjelder grill. Og akkurat som det er store forskjeller i eleganse mellom nord- og sør-Europa i matveien – der sør-europeerne selvsagt vinner – er det forskjeller også mellom nord- og sør Amerika når det gjelder eleganse innen grilling.

Om vi skal få lov å komme med en liten appell omkring dette så er det egentlig litt urettferdig at vi alle omtaler nord-amerikanere for «amerikanere». For er ikke de vel 420 millioner menneskene som bor i Sør-Amerika også amerikanere?

Amerigo Vespucci

Ordet amerika burde ikke være forbeholdt USA. Glem ikke at navnet kommer fra Amerigo Vespucci. Den italienske oppdageren som var den første til å poengtere at Sør-Amerikanske regioner som dem vi i dag kaller Brasil og Vest-India, ikke hørte til Asia. Men at det var en egen landmasse som den «gamle verden» tidligere ikke hadde kjent til.

Det var Amerigo som teoretisk sett oppdaget Amerika, og derfor ble dette navnet sittende. Det ble kalt den nye verden, eller Americus – som var latin for Amerigo.

Sør-Amerika er egentlig mye mer autentisk amerikansk enn nord-Amerika, så kanskje en heller burde kalle sør-amerikanerne for amerikanere, og nord-amerikanerne for ny-engelske – eller noe sånt? Neo-anglikanerne? En annen, viktig forskjell mellom nord- og sør-Amerika er jo også at en i sør ble befolket av sør-Europeere. Noe som har gitt en helt annen kultur.

Uansett – poenget er at Sør-Amerika fremdeles er den glemte verdensdelen. Også grillmessig. Det er synd, for det jo nettopp i Sør-Amerika at mange mener du finner den beste grillmaten.

Grilling i Sør-Amerika

Og det er nok Argentina som troner på listen over Sør-Amerikanske grillnasjoner. Har du aldri vært i Argentina vil du nok få et sjokk om du tar deg en tur. For det første vil du oppdage at hovedstaden Buenos Aires er en av de mest sjarmerende og nostalgiske byene i verden – helt på høyde med Paris.

Og selv om vi liker å kalle Tromsø for Nordens Paris, så blekner selvsagt akkurat den sammenlikningen i forhold til Buenos Aires. Det holder å se på arkitekturen, for den var jo dypt inspirert av Georges-EugèneHausmann – arkitekten som skapte det moderne Paris.

På slutten av attenhundretallet ble det mye Buenos Aires til, med Paris som inspirasjon.

En flott kontrast til det rurale Argentina: Pampasen.

På Pampasen

Og det var på Pampasen at en begynte å introdusere en rekke nye kvegraser som skulle skape fundamentet for Argentina som grillnasjon.  Denne prosessen begynte allerede på 1500-tallet, og med århundrene kom nye raser til – også fordi en krysset eksisterende raser.

Pampasen i Argentina er det samme som det ville vesten i USA. Og fellestrekkene er mange. Selv om Argentina nok til og med er mer glad i kjøtt en nord-amerikanerne.

De ut-amerikaner amerikanerne, noe som jo er en bragd i seg selv. Nei, de kommer ikke opp på samme nivå som nord-amerikanerne når det kjelder å spise kukjøtt – for der troner yankeene med vel 120 kilo kjøtt per person hvert år. Argentina er på andreplass med ca. 98 kilo.  Men glem ikke at om det ikke hadde vært for hamburgere og fast food ville nok det reelle kjøttkonsumet i USA vært mindre.

Så om en tenker på «ekte» grillmat der en bruker hele stykker av kuen, ja da kommer nok Argentina til tops.

Sør, ikke nord

I Argentina er den gastronomiske nasjonalsporten det som kalles «parilla» og «asado». En asado er en samling med kjøttstykker, pølser og innmat som er grillet til perfeksjon med ekte griller der en kjenner røyksmaken godt.

Det er derfor mange grunner til at nordmenn kanskje bør se sydover når det gjelder inspirasjon til sommergrillingen, og kanskje unngå storebror USA.

Amerikanerne har også en helt spesiell, noe «Harry», stil å lage grillmat på. De pøser nemlig på med grillkrydder, eller det de kaller «rubs». Og på toppen: Barbeque-saus – som jo egentlig er en litt krydret ketsjup-variant.

Klart det er godt. Smakene er amerikanske i velde, men det virker jo som om de prøver å skjule noe. Kjøttsmaken, for eksempel. Et argentinsk kjøttstykke krydres bare med grovt salt.

Fantastisk grillmat

Argentina er nevnt, og der kan du hente mye når det gjelder grilltips. Men vet du egentlig hvordan grilling foregår der? Og har du fått med deg at det knøttlille mikrolandet Uruguay (på størrelse med Norge i folketall) faktisk regnes som hakket bedre og mer avansert på grilling enn storebror Argentina?

I Uruguay har de, blant annet, en helt spesiell grill som skaper ren magi. Dette er ikke avansert teknologi. Snarere tvert imot. Men det krever litt tenkning om du vil lage en selv på terrassen ute. For en Uruguayansk grill skal bygges inn i det som virker som en gigantisk peis.

Grunnen er at du ikke bruker ferdigkjøpt grillkull, men du lager ditt eget grillkull der og da. Det fikser du enkelt ved å fyre opp ved på ene siden av grillen. Det er dette som gjør at flammene reiser seg infernalsk opp på griller fra Uruguay. Du griller ikke maten over flammene (aldri!), men raker med deg de ulmende kullrestene og legger dem under grillristen.

En helt spesiell grillrist

Dette er en stor, rektangulær rist. Men legg merke til at den gjerne er plassert inni et slags stativ. Det henger gjerne kjetting fra baksiden av risten, og denne gjør at du kan løfte grillen opp slik at den får helning. Dette er helt essensielt, for kjøttet og grønnsakene du legger på denne sonen vil grilles på lavere temperatur. Stykkene du legger nedenfor grilles varmere.

Slik kan du, som grillmester, variere steketemperaturen på en enkel og genial måte.

Ser du det geniale her er du kanskje såpass interessert i dette at du gjerne vil lage din egen super-grill til sommeren. Som at gå på casino er dette passende mannfolkarbeid, og om du trenger inspirasjon søk på nettet for å se hva vi snakker om. Og sørg for å ta litt fri innimellom for å spille på nye casinosider.

Virkelig god grillmat

På en slik grill kan du lage virkelig god grillmat, ikke de dårlige unnskyldningene til grillmat vi ser hvert år i norsk presse. Hot dog er godt, men du trenger ikke begrense grillmaten til hot dog, koteletter, hamburger og en og annen indrefilet. Men om du for eksempel vil ha et godt kjøttstykke på grillen: Tenk stort. Ikke legg på en ussel biff. Kjøp en hel indrefilet og grill den slik. Eneste grillkrydder under steking er grovt salt.

Til all grillmat i Uruguay og Argentina brukes for øvrig grill «sausen» Chimichurri, som er en blanding av oregano, soyasaus, Worcestershire-saus, hvitløk, rosmarin, etc. Nydelig til et stykke grill kjøtt.

Glem ikke at søramerikanerne også liker innmat fra ku! Gjerne i form av herlige blodpølser, men også som delikatessen Chinchulin – kutarmer med naturlig fyll. Nei, dette er ikke noe du får i kjøttdisken hjemme, og det lureste er nok å hoppe over akkurat denne retten. Men med en god, Sør-Amerikansk grill på terrassen vil all mat du legger på den få en herlig grillsmak takket være at du faktisk brenner tre.

Dette er hemmeligheten som all verdens gassgriller eller kulegriller aldri vil la deg ta del i.