Designbelysning til ditt hjem

I likhet med stemningsbelysning, kan bruk av designbelysning endre følelsen av et rom. Men mens stemningsbelysning forandrer følelsen av et rom – for eksempel, fra energisk til romantisk – endrer designer-belysning personligheten eller stilen til et rom.

Et godt eksempel er den populære «mannehulen», et rom for mannen i huset som vanligvis er fylt med sports- og festminner, en stor TV og kanskje et biljardbord eller dartspill. Legg til ekstra personlighet i dette rommet med designer-belysning som for eksempel sportslamper fra Gubi som forhandles hos Lampemesteren.

Her finner du også et omfattende utvalg av andre typer lamper, de beste merkene og massevis av tilbehør. Hvis rommet inkluderer en bar, anskaff deg et neonskilt. Baby på vei? Forbered barnet til barnehagen ved å plassere en fargerik barnelampe på nattbordet slik som for eksempel en kaninbordslampe. For nattlyset? Kanskje en smilende måne?

Men designer-belysning trenger ikke å være fullt så spesifikk. Hvis du har et moderne hjem med slanke, moderne linjer, bruk den samme belysningen for å holde den samme stilen. Installer en skålboble vedhengslampe over kjøkkenbordet, eller for eksempel et buet monorail-belysningssystem over kjøkken-øyen din.

Geometriske former og naturlige materialer er det du søker. Ikke overraskende fungerer det motsatte best for de som favoriserer et tradisjonelt stylet hjem. Se etter ting som utsmykkede lysekroner, malte lysarmaturer i bronse eller børstet tinnfinish.

Gjør rommet koselig

Likeledes med maling, kan belysningen endre følelsen av et rom dramatisk. Du vil nok ikke fremkalle de samme følelsene i hvert rom hjemmet ditt. Vil du lage et koselig rom? Legg massevis av leselamper til i rommet, og veggfakler som skaper en varm glød. En peis gir alltid en trøstende følelse også.

For å oppmuntre til en energisk stemning, vil du kombinere en lys omgivelsesbelysning med svært fokusert oppgavebelysning. Innfelt strip-belysning, for eksempel, er flott i kombinasjonskassett-bokhylleenheter som er populære for hjemmekontorer. Multipære-belysning gjør et rom mye lysere, slik at du lett kan se detaljer, enten du skal dekorere en kake eller hvis du reparerer en klokke. Trenger du et romantisk gjemmested? Bruk overhead-lys i stedet for flere små lamper med varme eller mørke fargetoner.

Reflekterende objekter

Mange mennesker overser bruken av reflekterende gjenstander – for eksempel speil, krystall og glass – til å legge til lys til sine hjem. Hvis de er riktig plassert, kan slike gjenstander gå langt i å belyse et rom. Gulv til tak-speil, for eksempel, kan virkelig lyse opp mørke rom, pluss få dem til å virke større. Mindre speil kan settes over manteller eller henges på veggen som bilder, for å reflektere mindre mengder lys.

Små krystaller er flotte til å fange solskinnet og støpe det lekent rundt i et rom. Du kan kjøpe reflekterende krystaller – ofte prismer – for bare 50-60 kroner, og plassere en eller flere i et vindu eller to. De kan være i en hvilken som helst farge som du liker.

Ikke glem peisen

Peislys er magisk akkurat som det er, men du kan også kjøpe reflekterende peisglass som du drysser på bunnen av peisen din. Glass-stykkene er dunkere enn vanlig brannglass, noe som gir flammene mer overflate å reflektere av, noe som resulterer i et fortryllende dansende lys. Likeledes med krystaller kommer de i en rekke farger.

Sikkerhetsbelysning

All den belysningen vi hittil har beskrevet har vært rettet mot atmosfære, men belysning for sikkerhet er også et viktig hensyn. Dette omfatter alt fra å skremme potensielle tyver og dyr til å belyse områder og gjenstander som kan få deg eller dine gjester til å snuble.

Noen tror at sikkerhetsbelysning er en enkel ting – bare slå på et lyst, bevegelsesstyrt lys i nærheten av hjemmet ditt, og kanskje noen lys langs gangveien. Men å oppnå gode resultater krever litt mer planlegging. Vær oppmerksom på dette når du planlegger sikkerhetsbelysningen.

For å avverge tyver og uvedkommende, er det bedre å installere et skjermet, middels intensivt lys i stedet for et super-strålende lys. Du kan føle deg tryggere med et sterkt lys, men det vil hindre deg i å se hvem som er der ute eller hva som skjer. En dimmer vil tillate deg å skrive ned beskrivelser, bilnummer, osv.