Drømmer barna om et kjæledyr?

Det er på mange måter gått vane i at barn, når de oppnår en viss alder, begynner å mase om at de har lyst på et kjæledyr. Man kan sikkert unnvike dem en liten stund, ved å anskaffe kompromiss-dyr, som for eksempel en gullfisk eller en hamster, men det er som regel ikke det barna er ute etter. De fleste barn har gjerne lyst på en hund.

Det kan hende at du klarer å forhandle dem ned til en katt , noe som gjerne utelukker hunden, men det er som oftest ikke det barna er ute etter. De vil ha en ekte venn som kommuniserer med dem, og som interagerer med dem. Det har du kanskje så lenge du har en kattunge, men voksne katter har som regel nok med seg selv, så lenge de ikke vill kløs litt på ryggen, eller koser for å få en ekstra godbit.

Hunder krever litt ekstra tilrettelegging

Noe av det som gjerne setter en stopper for hundedrømmen, er at det krever litt ekstra tilrettelegging. Våre tradisjoner og lover sørger for at man ikke kun kan åpne døren for å lufte hunden, og den får ikke lov til å vandre fritt i nabolaget på samme måte som katten. Du trenger aller helst en liten hundegård, med et hundehus, som tillater at hunden får seg litt frisk luft, og at den kan holdes utendørs, også når værforholdene ikke er optimale.

Det kan lønne seg å gjøre alt dette klart i forveien, slik at man er klar til å ta imot hunden når den først kommer. Da kan man også oppdra hunden til at den har sitt eget område. Da vil den vokse opp med å venne seg til at du ikke alltid har anledning til å ha den inne i huset, eller med deg, når du er ute for å gå ærender.

Hunden er ikke kun der for barnas skyld

Selv om anskaffelsen av hund i første omgang kan fortone seg som ekstra arbeid, og som en ekstra belastning for de fleste, som gjerne er i tidsklemma, eller som føler at de har nok å gjøre med å ivareta huset, bilen og hytta, så er det viktig at du også tar med de positive aspektene av det å ha et husdyr.

Hunden vil alltid være glad når den ser deg. Den vil kose og den har lyst på selskapet ditt. Hunder og andre kjæledyr er derfor et godt element for å bygge ned stress og spenninger innad i familien, og de fungerer ofte som en utlignende faktor som hjelper på humøret ditt.

Dertil er det også verdt å tenke på at hunden videre bidrar til psykisk velvære. Om du ikke har familie, eller om du har et medlem av den utvidede familien som kanskje er ensom, så kan hunden være velkomment selskap.

Hunden og det å ha hund er noe som burde være et mål i seg selv så du burde ikke tvinge noen til å ta imot et uønsket kjæledyr, men det er verdt å tenke på de positive bieffektene av det å holde selskapsdyr. Kanskje kan du glede en eldre person i din omgangskrets ved å gi dem noen som de kan dele sitt liv med? Detil er det også fint å ha en ekstra grunn til å gå ut, både for å treffe andre, og for å få seg litt frisk luft og solskinn, noe som vi alle vet, er balsam for sjelen.

Videre er hunden også en god investering i den fysiske helsen til hele familien, eller i alle fall i helsen til den eller de som må gå tur med hunden. For å ha en lykkelig hund, trenger hunden nemlig også mosjon. Det samme gjelder for å holde mennesker lykkelige og friske. Det anbefales at vi mennesker også bruker minst en halvtime for å bevege oss hver eneste dag. Det hjelper på humøret, men det hjelper også med å forebygge belastningsskader på rygg og hofte, som ofte følger av at vi i dag sitter for mye.