Forbedringer på soverommet? Gode tips og triks

Om du har tatt over et gammelt hus kan det virke overveldende å måtte utbedre hvert eneste rom, bit for bit. Da kan det være positivt for natteroen, faktisk å gjøre ferdig soverommet, før du legger ut på andre eventyr.

Dette betyr gjerne at du må velge ut nytt inventar, så vel som at en del gammelt skrot må ut. Det kan være fint å ta vare på noen av de gamle møblene, men det er ikke alt som trenger å bevares for ettertiden.

Ny seng burde være en av de første investeringene i din nye bolig

I denne kategorien faller også gjerne gamle senger, som ikke nødvendigvis er det beste støttemiddelet for hverken nattesøvn eller god rygg. Mye av senger som man finner i gamle hus, er gjerne hjemmesnekret og kan ikke måle seg med nye senger fra 2017. Det er bedre å kjøpe nytt, slik at du kan sove behagelig i ditt nye soverom.

Dertil kan det også være lurt å titte på noen feil som du bør styre unna. Vi i Villa har satt opp en god huskeliste over hvilke feil du burde unngå når du skal utstyre ditt nye soverom. En feil som mange for eksempel gjør, er å legge inn alt for mange elektroniske duppeditter på soverommet, et rom som vanligvis skal være fritt for distraksjoner fra søvn og hvile.

Hvilke omgivelser bør du ta hensyn til på soveværelse

Om huset er noe eldre, så kan det lønne seg at du tar første titt på vinduene, slik at det blir orden i sakene der. Det kan lønne seg å bytte ut eldre vinduer, selv om de fortsatt er halvveis i orden. Grunnen til dette er at nyere vinduer ofte isolerer langt bedre, både mot støy og mot varmetap.

Forskjellen på gamle dobbelglass-vinduer, sammenliknet med nye trippelglass-vinduer er gjerne et varmetap på rundt 1 til 0,5 Watt per kvadratmeter med glass og rammer. Du vil også oppleve en kraftig reduksjon i hvor mye støy som får komme inn utenfra.

Du trenger ikke å bytte ut alle vinduer med det samme. Om du vil ta dem rom for rom, så er ikke det vanligvis noe problem. Da har du mindre fordelt rot, samtidig som du kan avslutte arbeidene i et rom, for så å flytte byggeplassen over i neste rom.

Mens du bytter vinduer, så kan det også være lurt å se på noen ekstra systemer for vinduene, som sjalusier eller integrerte plisseer. Disse bidrar til at du kan stenge uønsket lys, gjerne fra trafikk eller gatebelysning, ut fra ditt soverom. Dette er også et tiltak som vil forbedre din nattesøvn.

Lufting og frisk luft på soverommet på moderne vis

Gamle hus har gjerne passive lufteanlegg, eller enkelt sagt, hull i veggen. Dette bidrar ikke bare til et unødig varmetap, men det sørger også for at det samler seg fuktighet rundt slike hull. Vi vet i dag at det er langt bedre for inneklimaet, om du lufter med vinduene på vidt gap, flere ganger i løpet av dagen, enn at du kar en konstant kald trekk som går gjennom huset. Om du tetter igjen gamle passive lufteanlegg, så vil du samtidig også begrense noe av støyen som kan trenge seg inn i en bolig.

Om du vil bruke ekstra penger, er det også fornuftig å investere i et sentralt lufteanlegg med varmegjenvinning, og oppvarming av luften som sirkulerer i boligen. Dette sikrer et optimalt inneklima, uten noen av ulempene ved passiv lufting, så vel som mange fordeler, som er langt bedre enn de fordelene som man kan hente ut av et passivt lufteanlegg.