Gangen – en relativt ubrukt plass?

Det finnes mange forskjellige former for inngangsparti i Norske hus, men det er vanlig å ha en liten yttergang som sørger for å holde varmen inne i huset. I eldre hus er yttergangen som regel ikke større enn at man har plass til å åpne døren, for så å gå inn, snu seg, og så lukke døren igjen. Gangen innenfor er derimot ofte litt større. Her kan man henge av seg tøyet, ta av seg skoene, eller oppbevare andre ting, som det ikke er plass til ellers i boligen.

I eldre bygårder finner man ofte en gang som er litt større, og som binder de andre værelsene sammen. Her har man ofte også et litt større plassproblem. Kanskje man trenger plass til sykkelen, siden nabolaget ikke er helt til å stoles på, eller man trenger ekstra lagringsplass for diverse som ikke finner noe naturlig hjem i andre værelser.

Lure løsninger for å spare plass på gangen

Den vanligste forbryteren som ødelegger plassen på gangen er sko. Små sko, store sko, møkkete sko og pene sko, pleier som regel å okkupere gulvplassen i ganger hvor det ikke hersker ordnende former. Her finnes det mange lure løsninger for å skape både orden og plass.

Et skoskap kan være en god løsning for de fleste inne skapet har man skoene, oppå skapet har man nøklene, og ved siden av skapet har man knaggene for barnas klær. Om du ikke har lyst til å bruke all verdens penger på å kjøpe nye møbler, så finnes det selvfølgelig fornuftige alternativ som gjør det enklere å oppbevare sko, uten at de gjør gangen til en hinderløype.

En enkel løsning kan for eksempel være at du borrer hull i en plate, trer solide klesstrikk gjennom hullene, og fester platen på veggen. Da har du ett billig og fornuftig skostativ, som faktisk kan se kult ut. Mal gjerne platen i en farge som passer til resten av interiøret, eller til fargene i gangen, eller la den henge, røff og ubehandlet, som et kontrapunkt til en ellers stilren gang.

Hvordan ordner du den beste garderoben for gangen?

Den tradisjonelle norske løsningen for hvordan man henger klær i gangen har som regel vært at man slår en litt kraftig tretomms spiker i veggen, og håper på at den holder. Oppgraderingen har gjerne vært at vi henger opp knagger. Men i den siste tiden er det i de mer siviliserte strøkene av landet blitt vanlig med fancy garderobeskap.

Et fornuftig garderobeskap sparer plass, samtidig som det får gangen til å se velstelt og ryddig ut. Frakker, jakker, luer og skjerf, og det naturlige kaoset som disse bringer med seg når de angriper i flokk, gjemmes vekk bak en beskyttende men tynn vegg, av sammenlimt sagmugg og plastikkfolie.

Kjøpte løsninger av garderobeskap kan ofte bli veldig dyre, men det finnes også billigere versjoner for den som har en litt tynnere lommebok, eller som enkelt og greit har bedre ting å bruke penger på.

Om entreen har en side hvor to ubrukte vegger står mot hverandre, kan det bli veldig enkelt å bygge sitt eget garderobeskap i hjemmebygget stil. Den minst avanserte versjonen inkluderer en gardinstang som festes mellom de to motstående veggene. Deretter kan du bygge på, slik du føler for det. Kanskje er det nok om du henger en forheng foran “garderobeskapet”.

Om ikke forhenget er nok, så fester du en planke på midten, og en på hver side. Der kan du feste hengsler, og henge på dører. Hvis du vil ta steget videre, så kan du feste to skinner i taket, og la dørene løpe parallelt med hverandre. Det sparer plass og er enkelt, om du ikke har ti tommeltotter eller veldig dårlig tid.