Innred boligen din i amerikansk stil

Å finne en stil som passer i hjemmet kan alltid være en utfordring. Skal man gå får den klassiske shabby chic, den stilrene skandinaviske eller overdådige stilen? En stil som mange nordmenn har lagt sin elsk på, er den amerikanske stilen. Den amerikanske stilen er noe man ser “overalt”, både i filmer og serier fra USA, magasiner og til og med norske interiørprogrammer. Denne stilen blir mer og mer populær.

Om du ønsker å se denne stilen med egne øyne, er det beste tipset å selv dra til statene, og oppleve den overdådige og herskapelige stilen amerikanerne er så kjent for. Bruk anledningen til å slå sammen inspirasjon og ferie da vel! Benns tilbyr reiser til blant annet USA, hvor du kan oppleve flere amerikanske byer, og deres karakteristikas; både i kultur og interiør.

Hva kjennetegner den amerikanske stilen?

Den amerikanske stilen kan deles inn i to kategorier; den klassiske eller den maritime Hamptons-stilen.

Den klassiske amerikanske stilen er overdådig og herskapelig, samtidig som den gir rom for kos og hygge. Det som kjennetegner denne stilen er romslige rom med store, tunge møbler. Møblene stilles ofte i midten av rommet, eller rundt et bord eller peis, fremfor langs veggene. Veggene har ofte lyse farger og høye gulvlister. Amerikanere er tradisjonelle, noe som gjenspeiles i stilen: møblene er store sånn at det skal være plass til gjester og selskaper, og de er ofte plassert på en måte som gjør det lett å være sosial.

Østkyststilen, eller “The Hamptons”-stil, kjennetegnes gjennom et mer maritimt utseende enn den klassiske amerikanske stilen. Denne stilen er enkel å gjenskape i alle husets rom ved å bruke hvite eller lyse møbler i jordfarger, og gjerne i rotting-materiale. Tekstilene kan gjerne være i lær, canvas, hamp, lin, ull og bomull, og uttrykket i hjemmet er ofte inspirert av et slitt amerikansk flagg, seilduken på en seilbåt eller rutete quilt. Store blomster som hortensiaer er en sikker vinner.

Hvorfor liker nordmenn  den amerikanske stilen så godt?

Den amerikanske stilen er en rustikk, men samtidig klassisk stil, hvor den viser til luksus og romslighet. Stilen er nok blitt så populær i de norske hjem fordi den er så lett å gjenskape, samtidig som den inneholder elementer som nordmenn flest liker; nemlig lyse, klassiske farger, myke møbler og et fokus på å kunne være sosial.

De amerikanske hjem er innbydende og oser av kos og hygge, noe de fleste nordmenn synes er viktig. Elementer som draperte gardiner, lyse farger, store og romslige rom og pyntegjenstander er noe de fleste assosierer med kos.

Det at den amerikanske stilen er så tradisjonell og har et fokus på samlingspunkter, vertskap for gjester og sosialt samvær, er noe som er tiltalende for oss nordmenn, og er noe vi kan kjenne oss igjen i. Det å kunne sette seg foran en peis med en kakao i hånden sammen med familie og venner, er noe både amerikanere og nordmenn setter pris på, og ønsker å gi plass til i hjemmene sine.

Hvordan få den klassiske amerikanske stilen i stuen

Ønsker du å pusse opp eller om-innrede stuen din med et fokus på kos? Er du som mange andre, og ønsker den klassiske, amerikanske stilen i stua di? Her har vi samlet noen tips til hvordan du kan oppnå denne herskapelige, eller maritime stilen.

Som skrevet over bygger den klassiske amerikanske stilen på tunge møbler som rommer mange mennesker, og som er gode å sitte i. Sofaen er ofte plassert bort fra vegger, og rundt enten et bord eller en peis. Både TM Design og Bolia har møbler som sklir rett inn i den klassiske, amerikanske stilen med tunge, flotte møbler. Denne sesongen er velour og fløyel et materiale som er veldig populært, både når det kommer til mote og interiør. Dette materialet gir den perfekte tyngde, men samtidig komfort, som hører til et amerikansk-inspirert hjem.

Sofaen og møblene skal gjerne være plassert rundt enten et bord eller en peis, for å skape en koselig atmosfære som er innbydende til sosialt samvær. Hos Ellos kan du få en flott el-peis som gjør at selv hjem uten skorstein kan kose seg i varmen fra flammene. Om du derimot er så heldig å ha en pipe, kan blant annet Jøtul friste med noen flotte peiser.

Om du heller vil bruke bord eller finne pyntegjenstander til å samles rundt, er det mange butikker som tilbyr dette. Det du skal huske på, er at fargene skal harmonere, men at materialene gjerne kan være forskjellige, for å skape et interessant uttrykk. Bruk rommet, og ikke plasser møblene langs veggene, men pass på å ikke over-møblerer, slik at det ser rotete ut, og det åpne uttrykket forsvinner.

Hvordan oppnå “the Hamptons”-stil i stuen

“The Hamptons”-stil kjennetegnes ved lyse farger, naturlige materialer og et maritimt uttrykk. Her skal du, på samme måte som ved den klassiske stilen, gjøre at rommet innbyder på hygge og sosialt samvær, men her kan gjerne møblene være “lettere” og i lysere materialer.

Nordmenn assosierer gjerne maritim stil med sommerhytta ved vannet, men man kan fint ha denne stilen hjemme i stua, uten å få assosiasjoner til sommerhytta. Hvis du dropper de klassiske sommerhytte-detaljene som livbøyer, anker, sand og skjell, og heller fokuserer på fargepaletten og heller bruker litt mer moderne pyntegjenstander, kan du få en moderne og behagelig stue.

Velg hvite eller lyse vegger (gjerne i jordtoner eller lys blå), myke, lyse sofaer og stoler (som samtidig har litt tyngde), og bord i lyse materialer. Bohus har mange flotte møbler i lyse farger som passer perfekt til denne stilen.

For å skille denne stilen fra den klassiske, lyse skandinaviske stilen, er det fint å fokusere på pyntegjenstander. I skandinaviske hjem fokuseres det ofte på minimalisme, mens i “the Hamptons”-hjem brukes pynt og estetisk vakre ting til å skape varme og hygge i hjemmet. Bruk gardiner, tepper og puter for å lage et rom som utstråler varme og velkomst.