Interiørtips for nye stuer

Skal du friske opp stua, men trenger litt inspirasjon? Å skape en stue som både er avslappende, men samtidig funksjonell kan være en utfordring. Spesielt hvis man også er mange i huset.

Småbarns familier har også utfordringen med å velge materialer som tåler mye aktivitet og hverdags bruk. Under har vi samlet råd og tips for å skape den perfekte stua.

Stilrene små stuer

Stua er husets hjerte og blir brukt flittig. Det er her vi ser på tv, leser avisen og har sosiale sammenkomster med familie og venner. Mange oppbevarer en del ting i stua. Veggene prydes av bilder, planter står i hjørnene og sofaer og bord danner et naturlig samlingspunkt. I tillegg har mange utfordringer med størrelsen på stua. Ikke alle møbler passer like fint inn i en liten stue og enkelte farger kan gjøre stua mindre enn den er.

Lyse toner og romdeling

Heldigvis finnes det en rekke smakfulle designløsninger som kan gi selv de minste stuer en følelse av masse luft og plass. Dette finnes en rekke nettbutikker som fokuserer på små og mellomstore stuer. Klikk her hvis du ser etter møbler og interiør med Skandinavisk design. Det første du bør gjøre er å vurdere plassen du har til rådighet.

Det er ikke lurt å kjøpe en lang salongsofa som spiser opp halve stua, hvis du ikke har stor plass. Gå heller for mindre sofaer og komplementer med noen komfortable lenestoler. Istedenfor for store hyller og reoler, gå for små, men elegante hyller. Mindre stuer bør ha lyse toner på vegg og tak for å gi rommet en følelse av mer bredd og høyde.

Store stuer, men likevel intime

Det er kanskje en luksus å ha en stor stue, men mange sliter faktisk med å skape en koselig stemning i store stuer. Stor plass betyr også at du risikerer å få en slags hallfølelse, noe som kan føles kaldt og altfor åpent. Men med noen enkle grep kan du få en svært innbydende stue. En klassisk feil mange gjør er å forsøke å fylle stua opp med ulike møbler, pyntegjenstander og velge tapeter med mye mønstre. Men da risikerer du igjen å få en svært gammelmodig hotellstil. Løsningen for store stuer er faktisk veldig enkelt, og trikset er materialevalg og posisjonering av møbler.

Plasser møblene riktig

Hvis du har mye plass kan du investere i et stort teppe eller flere små tepper. Tepper vil mykne opp rommet. Velger du tepper med jordlige farge får du også en mildere tone i rommet. Planter med store bregner skaper også dybde i rommet og skaper en avslappende stemning. Du trenger ikke å kjøpe flere møbler enn du trenger bare for å fylle opp rommet. Bare sørg for å vri sofaer og stoler mot inngangen slik at stua ser mer innbydende ut. Noen er glade i pyntegjenstander, mens andre er mer minimalistisk. Uansett hva du foretrekker, så kan det vært lurt å ta utgangspunkt i stuas mest dominerende farge. Hvis du f.eks. har et smaragdgrønn stort teppe over parkettgulv i kastanje-brunfarge så kan du utfylle fargetonene med sandfargede vegger eller en tapet.

Å skape en harmonisk stue handler om å kombinere materialer, tekstiler, farger og utnytte romplassen best mulig. Ta et skritt tilbake og se stua fra avstand. Stua bør ikke se rotete eller tom ut, selv om du har en stor stue. Den må også ha en helhetlig stil, og derfor kan det lønne seg å gå for møbler og interiørgjenstander under et merke eller lignende merker. Perfekt hvis du er glad i Skandinavisk designinteriør.

Urbane stuer

En stue bør også være funksjonell, noe de mer urbane av oss helt klart er enig i.  De som bor i leiligheter har gjerne i en åpen løsning for kjøkkenet. Dette betyr at det ikke er et klart skille mellom kjøkken og stue, og dette kan by på interiørutfordringer. Mens andre har et skråtak eller bjelker som krever litt kreative løsninger for stueinteriør.

Stuer med åpent kjøkkenløsning

For å skille kjøkkenet fra stua kan du gjerne bruke sofaryggen. En lang sofa som f.eks. er L-formet kan brukes til lage en stuesone, som samtidig er perfekt for når du har gjester og du skal lage mat. Istedenfor at de skal stirre på deg (med mindre du liker det), mens du lager mat så kan du gjør ditt i bakgrunnen. Sofaen trenger ikke å ha en annerledes fargetone enn det som dominerer i kjøkkenet. Men valg av materiale og tekstil er viktig. Velg gjerne møbler med myke tekstiler som stoff og farger som blander seg godt med resten av rommet.

Urbane stuer har kanskje mindre plass til pyntegjenstander. Men ettersom kjøkkenet er en del av stua, så kan du gjerne sette frem funksjonelle, men vakre kjøkkenutstyr. Mange nettbutikker selger både funksjonelle og vakre design kjøkkenutstyr. Eksperimenter med f.eks. fruktskåler i ulike fasonger eller kjøkkenhåndklær i ulike farger for å komplementere rommets helhetlige stil.

Moderne, men personlig

Hvis stua er selve definisjonen på hjemmeunderholdning så har du gjerne både smart-tv, trådløst lydanlegg og et dedikert sted for å sveipe på nettbrettet. For mye elektroniske utstyr kan gjøre stua fremmed, og du risikerer å få en stue som ser ut som el-butikk med varene på utstilling. Hvis du er glad i hjemmeunderholdning bør du velge en smart-tv med en designfarge som passer med rommet helhetlige fargetoner.  Smart-tv’er og lydanlegg selges i mange farger, og mange av dem kommer i stilrene design. Dette kan redusere inntrykket av at stue består av bare elektroniske duppeditter. Husk også mykne opp stue med puter og personlige ting eller suvenirer. Legg et personlig preg på stua ved å fremheve f.eks. bilder eller malerier som du liker.

Underholdningsstua

Tv’er er en naturlig blikkfanger, men dette kan være distraherende når du vil helst at folk skal fokusere på hverandres selskap. Istedenfor å la Tv-en være midtpunktet i stua kan du plassere det i et hjørne. Plassering av lamper og bruk belysning vil også gjøre deler av rommet mer fremtredende enn andre. Hvis du får tak i spotlys som kan justere lysretningen kan du rette lyset mot gjenstander og møbler du vil ha mer fokus på.