La det bli lys i hjemmet

Lyset er den livgivende substans som har fulgt oss siden tidenes morgen. Vår hovedleverandør er sola. Dessverre har den litt varierende leveringstider her oppe i nord. Av den grunn er vi blitt tvunget til å bli delvis selvforsynende.

Hva vi bruker lyset til

Lyset er en forutsetning for så mangt, i tillegg til at det gir oss selve livet. Det evolusjonerende øyeblikket da noen primitive skapninger ble gitt evnen til å skilne mellom lys og mørke, ga dem enorme fordeler overfor sine konkurrerende arter. Denne artens etterkommere justerte lysfølsomheten i den grad at de faktisk kunne se byttet. Eller eventuelle predatorer.

Vi mennesker var der ikke den gangen. Men vi anser det likevel å være en fordel å se maten vi spiser. Godt og riktig tilpasset lys er viktig for arbeidet vi gjør, som å tilberede mat, sy i en knapp, lese eller gjøre husarbeid. Og ikke minst, tilstrekkelig lys er viktig for humøret. Vinterdepresjon er en tilstand som rammer mange, og det er bare en behandling som virker. Nemlig lys!

Innvendig belysning

Vi har brukt lang tid på å temme lyset. I begynnelsen var det kun bålet eller ildstedet. Gasslykten var et framsteg som gjorde det mulig å arbeide innendørs på vinterkveldene. Man kunne til og med lese litt i bibelen. Den elektriske belysningen inne og ute som vi tar så selvfølgelig i dag, er bare noen få generasjoner gammel.

Fra å være en enkel lyspære man plasserte der det fantes en strømkilde, har lyssetting av hjemmet blitt en liten vitenskap. Det er mye man skal vite om lysets funksjoner, styrkegrader og plasseringer, samtidig som den venstre hjernehalvdelen vurderer estetikken. Har du en lysarkitekt i magen? Vi kan gi deg et lite grunnkurs.

Et hjem har rom du disponerer til forskjellige formål, lage mat, spise, sove, ha familiært eller vennskapelig samvær, se på tv eller utøve hobbyer. Hver av disse har sine egne behov for lys.

Lyset i stua

Vi kan begynne med selve hjertet i boligen. Her er det et hav av alternativer, og du har mulighet til å være kreativ. En feil mange gjør, er at de ikke sørger for tilstrekkelig lys i stua. Det sliter på øynene. En rekke aktiviteter trenger lys, som å gjøre rent eller lese. En demper gjør jobben når du ønsker stemning. Planlegg hvor mange lyspunkter du vil ha, hvor de skal være og hva du ønsker å oppnå med dem. Fra et estetisk ståsted må du også tenke på lampedesign og hvordan det ser ut i stua uten at lysene er på. Men det kan du gjøre senere.

I utgangspunktet har du et tomt rom. Tenk deg hvor møblene skal være og hvordan lyset skal spre seg ut fra forskjellige høyder. Lamper og andre kunstige lys kan plasseres både på vegger, gulv og tak.  Som en grunnregel bør alle frie vegger ha en lyskilde. Det forsterker romfølelsen. Det finnes vegglamper i alle fasonger. De plasseres helst fra 120 til 180 centimeters høyde.

Leselys og andre spesielle behov

Når stua generelt er tilstrekkelig opplyst, må du tenke på behov og effekter du ønsker å oppnå. Hvis det er et spesielt objekt, som et maleri eller et møbel, du har lyst til å rette oppmerksomheten mot, kan du installere spottere eller spottskinner. En spotter med reflektor styrer lyset akkurat dit du vil. Downlights kan gi tilsvarende resultater. Både downlights og spottere bør plasseres nær veggen med en avstand til den på 30-60 centimeter.

En god leselampe hører med for den leseglade, om det er dagens avis, den siste boka til Jo Nesbø eller Grimbergs verdenshistorie som skal pløyes gjennom. Lampen bør selvfølgelig plasseres strategisk der du liker å sitte og lese. En gulvlampe kan du for eksempel sette ved siden av godstolen og justere til riktig høyde og avstand. Du kan også montere en leselampe i veggen hvis du har en fast lesekrok. Men da forplikter du deg mer til å bli sittende på samme sted. Merk også at leselamper med hvite glass sprer lyset for allmenn belysning, men de er ikke å anbefale for dem som leser mye.

Belysning på kjøkkenet

På kjøkkenet skal du forberede familiens måltider og trylle fram gourmetmat til spesielle anledninger. Du må selvfølgelig se hva du holder på med.  Et eller to gode lys i taket er å anbefale, avhengig av kjøkkenets størrelse. Dersom rommet er L-formet, bør du vurdere tre. Downlights fra taket kan rettes inn mot arbeidsplassen, altså der du kutter løk og måler opp desiliter. Er arbeidsflaten mørk, trenger du forresten tre ganger så mye lys sammenliknet med en hvit flate.

På spiseplassen, på kjøkkenet eller i spisestua, er det ikke det samme behovet for kraftig opplysning. Det holder at du klart kan identifisere maten og se de andre bordgjestene i ansiktet. En taklampe som henger 55-70 centimeter fra bordplaten gjør nytten. En pendler fokuserer lyset nedover og blender ikke.

Der du sover

Så går vi inn i det aller helligste, nemlig soverommet. Mesteparten av tiden du tilbringer der, trenger du selvfølgelig ikke lys. Det ville imidlertid være kjedelig om du ikke finner klærne dine når du våkner. Taklyset bør være kraftig nok til å opplyse kriker og kroker og til å inspisere rengjøringen. Leselamper kan monteres over sengen eller på settes på nattbordene. Vil du vekkes på en myk og stillferdig måte? Det er installasjoner som kan innstilles til gradvis å slå på lyspærene på et gitt tidspunkt om morgenen.

På baderommet skal du også se hva du driver med. Ettersom det er et våtrom, er det også en del tekniske krav som skal oppfylles. Ha derfor planen klar før elektrikeren kommer. Baderommene er normalt hvite og reflekterer lys godt. I tillegg til allmenn belysning som bør komme fra taket, bør du ha god sikt inn i speilet. Det er her du velger hvordan du vil framstå for andre resten av dagen

Vi har med denne artikkelen dekket de store rommene og de viktigste tingene du som en vordende lystekniker bør være oppmerksom på. Det er opp til deg å ta det videre. Har du sett lyset? Kjøp online nå på nettbutikken.