Nytt kjøkken?

Om du nylig har kjøpt en bolig eller har eid i noen år, har spørsmålet om nytt kjøkken kanskje dukket opp i samtalen. Boligmarkedet er tøft og det hender ofte at du kjøper en leilighet eller hus som trenger litt oppussing da disse koster mindre. Har du kjøpt nytt blir kjøkkenet ett av de første rommene som må pusses opp etter hvert, grunnet mye bruk og slitasje. Matlaging forårsaker søl og vann bidrar til skader på skap og overflater. Kjøkkenet er derfor det rommet i huset som må være mest robust.

Det er flere ting å tenke på når du skal pusse opp et kjøkken. Hvordan skal det se ut? Hvilke materialer skal du bruke? Hvilke og hvor mange hvitevarer? Skal du gjøre jobben selv eller bestille hjemmemontering? Åpen kjøkkenløsning eller ikke? Uansett valg, er det best å planlegge på forhånd.

Boliger kan være veldig forskjellige på kjøkkenløsninger og eiere kan møte på en del utfordringer. Noen har mye areal å gå på mens andre må søke etter smarte løsninger for at kjøkkenet skal være så effektivt som mulig. Uansett størrelse, er det viktig å tenke praktisk og satse på kvalitet hvis kjøkkenet skal vare lenge. Det er flere ting som gjør at det koster mye å pusse opp kjøkkenet, og du kan lese mer om det nedenfor.

Derfor er det kostbart med nytt kjøkken

Det som er så kostbart med å pusse opp kjøkkenet er at lages mat her og det må være tilgang på vann og ulike hvitevarer. Det er viktig å beskytte veggene over kummen for vannskader med spesielt belegg eller glasspanel og ha slitesterke benkeoverflater med fugeisolering for å unngå at skitt og vann kommer seg under og bak skapene. Som oftest må også kummen flyttes på og det er kostbart med rørleggertjenester. Generelt har byggetjenester økt kraftig i pris de siste årene. Har du et kjøkken hvor det meste må byttes ut, må du derfor regne med en del kostnader. Hvis du investerer og gjør jobben skikkelig derimot, vil det ta lang tid før du må foreta et nytt oppussingsprosjekt.

Det kan være veldig vanskelig å spare opp nok penger, og det er ikke minst tidskrevende. Hvis du kjøper et oppussingsprosjekt ligger kjøkkenet øverst på lista, ettersom det er en av de viktigste rommene i hjemmet som må kunne brukes så fort som mulig. Noen velger andre løsninger enn sparebøssa, nemlig et forbrukslån som er lett å låne uten risiko eller kostnad, for eksempel fra www.forbrukslaan.no. Men husk at dette er et lån som alt annet, så tenk på hvor mye du trenger før du låner.

Før du kjøper

Hvis du bestemmer deg for å kjøpe et oppussingsprosjekt, husk å undersøke boligen før du gir et bud. Les prospekt og tilstandsrapport før du kommer på visning, da er det lettere å vite hva du skal se ekstra godt etter når du kommer på visning. Det kan være lurt å vite på forhånd om det mye skader på kjøkkenet som kommer til å koste mye å pusse opp. Slik kan du regne ut hvor mye boligen er egentlig verdt og unngå å betale mer enn du burde. Det er lettere å forhandle med selgeren om prisen enn å klage på et dårlig kjøp etterpå.

Få en bygningstekniker til å vurdere hvor mye som må pusses opp og hvor mye det vil koste. På denne måten vil du vite hvor mye kjøpet og oppussingen vil koste til sammen og du slipper ubehagelige overraskelser. Få også undersøkt om elektrisk anlegg og rør tillater å gjøre de endringene du ønsker. Det er mye lettere å pusse opp når du har kjennskap til det fra før og du kan planlegge rundt dette allerede før du kjøper.

Hvilken stil skal du velge?

Dette er selvfølgelig en smak og behag sak, men det er lurt å tenke nøye gjennom valgene da du gjerne skal beholde innredningen en god stund. Det er særlig viktig å tenke på hvis du vurderer å selge boligen videre før det skal pusses opp igjen. Utradisjonelle, ekstreme valg som er siste skriket i dag kan virke svært lite attraktivt for kjøpere senere. Samtidig må kjøkkenet se moderne ut, så en overdreven vintage stil er heller ikke veien å gå.

Det som er lurt å velge er for eksempel farger som er lyse og innbydende. Prøv å matche fargenyansene på veggene og gulvet for at kjøkkenet skal få en gjennomført stil. Det kan være kult med en kontrastfarge på innredningen, men sjekk nøye hvilke farger som passer sammen. Du kan også skape en tøff effekt ved å ha våtromstapet med mønster på en av veggene, og male resten i en farge som går sammen med tapeten.

Belysning er viktig og her kan du dekorere med fine lamper som henger fra taket og til og med små lys som eksponerer innholdet i vitrineskapet. Husk at det er spesielt viktig med gode lyslister under overskapene, slik at alt er lyst opp på benkeplatene. LED-lys kaster et hvitt og klart lys, som er et bra valg her. Slik lys er noe mer kaldt enn tradisjonelle lyspærer, men hvis det ønskes en koselig stil kan dette mykes opp med andre pærer i andre lamper i rommet.

Bruk profesjonelle

Er du snekker selv eller praktisk anlagt, kan du spare penger på å montere kjøkkenet selv. Er du derimot i tvil, er det best å bestille hjemmemontering for å få best mulig resultat. De fleste kjøkkenleverandører tilbyr dette og du får alt installert av profesjonelle som har gjort dette før og du slipper å risikere at noe blir skjevt eller stygt. Hvis noe ikke blir helt som det skal derimot, har du rett til å klage hvis du bestilte montering i motsetning til hvis du monterte kjøkkenet selv.

Elektrisitet og rør må installeres av profesjonelle. Her er det viktig å tenke gjennom hvor stort wattbehovet blir i det nye kjøkkenet, slik at elektrikeren kan sette opp tilstrekkelig elektrisk anlegg. Skal du for eksempel oppgradere til større kjøleskap og flere små apparater, er det viktig å ta det i beregning for å unngå at sikringen går hver gang du bruker vannkokeren og mikroen samtidig. Bruker du uprofesjonell hjelp til å sette opp rørsystemet kan du risikere vannskader som er mye mer kostbare enn en skikkelig rørlegger.

Profesjonell hjelp er også kjekt å bruke i planleggingsfasen. Vi kan alle ha en visjon av hvordan vi vil at kjøkkenet skal se ut, men det er viktig å tenke praktisk for å unngå irritasjoner senere. Det er for eksempel viktig å tenke over hvordan du selv jobber på et kjøkken: hvor er det naturlig å ha plass til kutting av råvarer, hvor skal kummen være, vil du helst ha stekeplater og komfyr samlet, eller trives du best med å ha komfyren i høyden? Alt dette kan du diskutere med en kjøkkendesigner som tegner kjøkkenet etter dine behov. Med en detaljert plan er det lettere å utføre jobben og unngå unødvendige endringer og feil underveis.

Løsninger for småkjøkken

Det kan være vanskelig å vite hvordan du best utnytter det lille arealet du har for å skape et velfungerende kjøkken. Her er det viktig at du selv tenker gjennom hva som er viktig for deg og hva du vil prioritere. En av de absolutt viktigste tingene å prioritere er benkplass. For at du skal trives med å lage mat, må du ha nok arbeidsplass til dette. Prioriter derfor breie benkeplater mot å ha mer luftrom til å bevege deg i. Breie benkeplater tillater også dyp skapplass, slik at det er lett å gjemme kaffemaskinen til fordel for enda mer benkeplass.

Er kjøkkenet så lite at nesten all benkeplassen tas opp av vasken og komfyren, er det lurt å vurdere en åpen løsning mot stuen, som gjør at det er mulig å bygge en kjøkkenøy. Det vil gi mer benkeplass og lagring mot en liten bit av stuen. Ikke alle boliger tillater å fjerne veggen mellom kjøkkenet og stuen så dette må undersøkes før eventuelle planer legges. Hvis veggen ikke kan bare fjernes i din bolig, går det kanskje an å bruke støttebjelker istedenfor.

Et av de største problemene med åpen kjøkkenløsning er at matlukt og stekos kan spre seg videre til stuen og skape ubehag. Men en god, kraftig vifte kan løse problemet. Den aller beste typen er avtrekksvifte som trekker lufta ut av huset. Ikke alle boliger tillater dette dessverre, men det finnes også resirkulasjonsvifter som renser lufta slik at den kan sirkulere i boligen. Et billigere alternativ til åpent kjøkken og kjøkkenøy er et ekstra bord på hjul som kan flyttes på og brukes der det er nødvendig, men det gir selvfølgelig ikke like mye arbeidsplass.

Det er også viktig å bygge i høyden. Skap som går helt opp til taket kan få plass til mange ting som ellers ville tatt opp benkeplass. Og har du en liten krakk tilgjengelig i nærheten er det heller ikke vanskelig å få tak i det som trengs til enhver tid. Å henge opp kjøkkenredskaper og kniver langs veggene sparer også plassen i skuffene, og disse er det også greit å ha lett tilgjengelig når du lager middag.

Derfor er det kostbart med nytt kjøkken

Det som er så kostbart med å pusse opp kjøkkenet er at lages mat her og det må være tilgang på vann og ulike hvitevarer. Det er viktig å beskytte veggene over kummen for vannskader med spesielt belegg eller glasspanel og ha slitesterke benkeoverflater med fugeisolering for å unngå at skitt og vann kommer seg under og bak skapene. Som oftest må også kummen flyttes på og det er kostbart med rørleggertjenester. Generelt har byggetjenester økt kraftig i pris de siste årene. Har du et kjøkken hvor det meste må byttes ut, må du derfor regne med en del kostnader. Hvis du investerer og gjør jobben skikkelig derimot, vil det ta lang tid før du må foreta et nytt oppussingsprosjekt.

Det kan være veldig vanskelig å spare opp nok penger, og det er ikke minst tidskrevende. Hvis du kjøper et oppussingsprosjekt ligger kjøkkenet øverst på lista, ettersom det er en av de viktigste rommene i hjemmet som må kunne brukes så fort som mulig. Noen velger andre løsninger enn sparebøssa, nemlig et forbrukslån som er lett å låne uten risiko eller kostnad, for eksempel fra Forbrukslaan.no. Men husk at dette er et lån som alt annet, så tenk på hvor mye du trenger før du låner.