Veien fra drømmen til ditt ferdige hus

Vil du bygge drømmeboligen, men er ikke sikker på hvordan du skal gå frem? Valgmulighetene er store når det kommer til boligmarkedet, men den eneste måten å få alt du vil på er ofte å bygge huset selv. Å bygge boligen selv gir deg en unik mulighet til å bestemme hvordan sluttrestultatet skal bli.

Det er så klart retningslinjer og rammer du må forholde deg til. Du må blant annet tenke på regelverket og retningslinjene der du ønsker å bo, og om målene dine er teknisk oppnåelige. Hvis disse kravene oppfylles er det fullt mulig å oppnå boligdrømmen din.

Det er mye å tenke på når du skal bygge hus. Det er derfor viktig å være klar over at det krever tid og planlegging, i tillegg til at det kan koste en del. Å skape sitt eget hjem kan være en uvurderlig investering i egen framtid. Du kan blant annet slippe irritasjonsmomenter som følger med en ferdigstilt bolig. Enten det gjelder for eksempel materialene som er brukt eller planløsningen.

Før du setter i gang

For å kunne søke om boligbyggelån må du ha kontroll på en del ting, for eksempel din siste selvangivelse og de to siste lønnsslippene, en god oversikt over alle kostnader, tegninger, finansieringsplanen og et utkast av kontrakten med det aktuelle byggefirmaet. Det er viktig å være forberedt så du raskt får lånet og kan sette i gang.

Hvis du vurderer å ta opp byggelån er det lurt å avtale møte med byggelånsrådgiver for å diskutere mulighetene dine og sette opp en fremtidsplan for å gjøre byggeprosessen så effektiv som mulig.

Før dere setter i gang kan det være lurt å skaffe seg en god oversikt over hvilke muligheter dere har mens dere fortsatt er tidlig i prosessen. På denne måten kan dere få en avklaring på hva det er realistisk at dere kan spare selv, og finne ut av hvilke muligheter dere har til og eventuelt låne noe mer i tillegg.

Her kan det være lurt å tenke på om dere har mulighet til å spare intensivt i perioder? Hvor lang tid ville det tatt om dere eventuelt sparte opp alt selv og gjorde mesteparten av jobben selv? Hvis dette ikke er et alternativ for dere må dere sette dere inn i hva det vil koste å få noen andre til å gjøre jobben.

Bankene kan hjelpe dere i denne prosessen, men jo bedre dere har kartlagt behovet deres, desto lettere og raskere blir det å finne en løsning med bankene.

Hvordan går du frem?

Det mest negative med å bygge bolig selv er også det mest positive. Du velger alt selv. Dette betyr at du står veldig fritt, men samtidig kan alle valgmulighetene være overveldende. Det er derfor lurt å tenke alt godt igjennom før du setter i gang.

Når du oppretter en byggelånskonto kan du bruke det til å betale for alle regninger relatert til byggingen. På denne måten har du pengene du trenger tilgjengelig på din byggelånskonto. Byggelån passer for deg som skal bygge hus, bygge fritidsbolig/hytte eller totalrenovere boligen.

Når du oppretter en byggelånskonto blir også regningene dine kontrollert av banken, og deretter belastet til kontoen din etter godkjennelse. På denne måten sikrer banken seg at progresjonen holdes til nødvendig tempo. Byggelån kan brukes enten når du skal bygge helt ny bolig eller totalrenovere den gamle.

Tomten

Før du bygger boligen så må du finne ut hvor du skal bygge den. Tilgjengeligheten av tomter er veldig varierende i forhold til hvor du bor så det er derfor viktig å ha dette ordnet før du setter i gang. Hvis du ønsker å bo urbant blir det også fort dyrere og tomtene blir mindre, hvis det i det hele tatt er noe tilgjengelig der du ønsker.

Etter at du har valgt deg ut en tomt blir det lettere å se hva slags type bolig du kan bygge. Her kan faktorer som om tomten er skrå eller flat påvirke sterkt. Det er også viktig å huske på at kommunene har forskjellige reguleringer som du må forholde deg til

Budsjett

Hvor mye penger har du å bruke på din nye bolig? Dette kan av naturlige årsaker påvirke både størrelse og innhold i din nye bolig. Her kan det være lurt å lage en totaloversikt over kostnader og gå igjennom budsjettet, gjerne med hjelp av banken.

Tips: Les mer Scandilån.com

Men hvordan fungerer det?

Boliglånet blir utbetalt etter hvert som arbeidet skrider frem. Du betaler kun renter på det du har brukt. Når du er ferdig blir boligbygglånet automatisk gjort om til et boliglån.

Jo raskere du er ferdig, jo billigere blir det for deg. Pass derfor på å ha en klar plan før du setter i gang. Veien frem til mål kan ofte by på mange omveier, og derfor er god planlegging nesten halve jobben.

Boligbyggelån består av en nominell rente som du vanligvis betaler kvartalsvis. Du må også betale et etableringsgebyr som kan variere stort fra bank til bank. Det er derfor viktig å sette seg inn i låneprossessen samt alle begrepene som følger med, så du ikke går på en uventet smell underveis.

Finn drømmeboligen

Her finnes det mange muligheter og det er nesten bare fantasien som setter stopper. De fleste kan for eksempel finne en ferdig husmodul som de liker. Disse kan også tilpasses egne ønsker. Hvis du derimot ønsker noe helt eget kan du også ta kontakt med en arkitekt. Vedkommende kan tegne drømmeboligen for deg, men dette vil også koste litt. Denne delen av prosessen handler i stor grad om smak og stil. Det er derfor lurt å tenke på hva slags type stil du ønsker å gå for, ønsker du noe urbant og moderne eller klassisk og landlig? Ofte endrer ting seg underveis uansett, men det er også en naturlig del av prosessen.

Selger drømmen med visningspoesi – les mer NRK

Etter at boligen er ferdig tegnet kommer neste steg, nemlig materialene du ønsker å bruke i husbyggingen. Her er også mulighetene mange. Du kan for eksempel få en standard leveranse fra husbygger om du ønsker det. Hvis du ikke er skråsikker på hvilke materialer du ønsker å ta i bruk så er det lurt å kontakte en god boligkonsulent og be om profesjonell hjelp.

Etter at du har bestemt deg og prisene er avklart er det på tide å signere kontrakt og sende søknad om byggetillatelse til kommunen. Etter at denne prosessen er satt i gang kan du bruke tiden til å fokusere på de mindre detaljene – det er mye å tenke på. Hvordan ønsker du at badet skal se ut? Hvor mange stikkontakter ønsker du i stua? Hva med belysning? Det er mange valgmuligheter og du kan slippe mange irritasjonsmomenter i din nye bolig ved å kartlegge dine egne behov for boligen i god tid.

Etter hvert som du mottar byggetillatelse fra kommunen er det på tide å gjennomgå alle detaljene du har tenkt igjennom med husbygger. På dette punktet får du din egen byggeleder som holder i alle trådene, og som sikrer at boligen din blir bygget og levert til avtalt tid.

Hvem bør du låne av?

Vanligvis ville det være mest hensiktsmessig å ta opp lånet i nærheten av der du bor. Grunnen til det, er at det ofte er egne takstfolk tilgjengelig som skal kontrollere byggeprosessen. Banker som ligger langt unna er ofte ikke interessert, derfor er det vanskelig å gjennomføre kontrollen. Det finnes heldigvis løsninger på nettet som hjelper deg på vei.

Byggetiden har stor påvirkning på kostnadene til et byggelån og når regningene forfaller og hvor store de er i selve byggeperioden. Det anbefales å lese seg opp på selve låneprosessen før du setter i gang.

Ikke gå i byggefellen

For å sikre deg selv og din nye bolig best er det viktig å passe på at du har en skikkelig kontrakt. Det vil øke sjansen for at byggeprosessen går som planlagt. Valg av entreprenør kan også være avgjørende for både byggeprosessen og sluttresultatet. Det er derfor lurt å undersøke disse nøye før du signerer. Ring gjerne rundt og hør med andre på markedet. Kjenner du kanskje noen andre som har bygget hus? Spør dem om råd og triks. Å snakke med noen med tidligere erfaring kan være til stor hjelp. Hvis dette ikke er mulig så kan du komme langt med å søke opp informasjon om firmaet på nettet. Det kan også være lurt å sjekke hvor lenge firmaet har vært registrert i Brønnøysundregisteret, og om de eventuelt har noen merknader. Her får du også sjekket om firmaet har gått konkurs. Be også håndverkeren komme med referanser fra tidligere byggeprosjekter. Spør også etter fagbrev, fagutdanninger og sertifiseringer. Da står du tryggere i forhold til eventuelle reklamasjoner, de er også verdifulle hvis du noen gang skulle velge å selge boligen.

Det kan også være lurt å sjekke om firmaet har sentralgodkjenning og om de er tilsluttet en av bransjeorganisasjonene. Det er også lurt å hente inn minst tre anbud. Anbudet bør inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, materiale og tidsramme. Sist men ikke minst må du huske å alltid å ha en kontrakt. I denne kontrakten bør det stå ferdigstillelsesdato, totalpris og avtale om på hvilken måte oppgjøret skal ordnes.